Mit jelent az, hogy mobilra optimalizálás?

mobilra optimalizálás
Leegyszerűsítve annyit, hogy mobiltelefonon internetezve átláthatóan és élvezhetően tudunk böngészni a weboldalon oldalra görgetés nélkül. Hogy mi a mobilra optimalizálás 6 legfontosabb eleme, hamarosan megtudod!

Mennyire fontos honlapunkat mobilra optimalizálni?

Sokáig – a híresztelésekkel ellentétben – nem értékelte negatívan a Google, ha egy weboldal nem jól jelent meg mobilon. A találati lista ugyanaz volt mobilos keresésnél és asztali keresésnél is, illetve a meglévő helyezések sem lettek rosszabbak.

Ez azonban 2015 áprilisától megváltozni látszik! Személyes tapasztalat alapján szépen lassan hátrébb kerültek a találati listán azok a weboldalak, amelyek nem jól használhatóak mobiltelefonon. A “nem jól használhatóságról” egyébként üzenetet kapunk a webmestereszközökben.
Tűzoltás gyanánt finomíthatunk régi weboldalunkon, hogy ezt a hátrány ledolgozzuk (pl. betűméret növelésével, koppintási terület megfelelő méretezésével), de hosszútávon a mobilbarát weboldal a megoldás!

Keresési algoritmusváltozás a Googlenél

Google keresesi algoritmusváltozás
2015. Április 21-én élesítette a keresőóriás mobilra vonatkozó keresési algoritmus frissítését: akkortól kezdve, ha okostelefonon indítunk keresést a Googleben, akkor olyan találatokat kapunk az organikus listában, amelyek mobilra optimalizáltak. Fontos kihangsúlyozni, hogy a változás csak az első oldalt – vagyis az első 10 találatot – és azon belül is csak a természetes találatokat érinti, a hirdetéseket nem.

Számomra és talán sokak számára is meglepő lehet, de – ahogy az asztali számítógépeket, úgy – a tableteket és kis méretű notebookokat nem érinti az algoritmus. Jelen frissítés csak és kizárólag a mobilon (okostelefonon) végrehajtott keresésekre vonatkozik! (Hogy a Google hol húzza meg a határt okostelefon és tablet között arról nincsen információ, de a Google Analytics adatokból következtethetünk rá.)

2013. óta a Google hangsúlyozza: mobilra optimalizálás nem lehetőség, hanem feladat!

Bővebben is olvashatsz a 2015. április 21. – MOBILEGEDDON frissítésről.

A mobilra optimalizálált weboldal 6 legfontosabb eleme

  1. Gyors
  2. Egyszerűen navigálható
  3. Koppintási terület megfelelően van méretezve
  4. Flashek, felesleges pluginok nincsenek rajta
  5. A tartalom méretezve van a nézethez
  6. Olvasható a betűméret

Mobilra optimalizálás módjai

Mobil weboldal

Kifejezetten mobiltelefonra programozott tartalom. Ezt a külön “mobil tartalmat” egy aldomain-re töltik fel, így általában egy “m” betű kerül a webcím elé (pl. m.keresovilag.hu).

Ez a megoldás régen talán elment, de ma már közel sem nevezhető jónak! Mivel rengeteg különböző felbontású okostelefon mellett megjelentek a különböző méretű és felbontású táblagépek, nincsen sok értelme csak mobilra optimalizálni. Arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben egy duplikált tartalomról van szó, ami teljesen felesleges, ráadásul a fejlesztési költsége is vélhetően több, mint egy reszponzív weboldalé.

Bár felhasználói szemszögből nem jó megoldás a mobil weboldal, a 2015. április 21.-i algoritmus változás elfogadottnak tekinti az aldomaines mobilra optimalizált oldalakat, s nem részesíti előnyben a reszponzív weboldalakat. (Tulajdonképpen logikus, hiszen jelen frissítés csak az okostelefonokon indított keresésekre vonatkoznak, így az aldomaines weboldal jó tartalmat kínál.)

Reszponzív (responsive) weboldal

Különböző felbontások mellett, – különböző eszközökön böngészve – oldalra görgetés nélkül, jól láthatóan, olvashatóan jelenik meg. (Tehát nem csak mobilon, hanem bármilyen eszközön!)
Ahogy csökken a felbontás, úgy átalakul az elrendezés, illetve kisebb felbontásoknál sokszor előfordul, hogy bizonyos részeket elhagyunk. (Pl. Monitor felbontásban szép slider díszíti kezdőoldalunkat, tableten böngészve kisebb méretben jelenik meg a slider, mobiltelefonon pedig teljesen eltűnik.)
Reszponzív weboldalakról bővebben.

Mire számíthatunk, ha weboldalunk nincsen mobilra optimalizálva?

Személyes tapasztalat alapján asztali gépes, notebookos és tabletes kereséskor is szépen lassan hátrébb kerülnek azok a weboldalak a találati listában, amelyek nem mobilbarátok. Hangsúlyozom, hogy ez személyes tapasztalat, erről nincsenek hivatalos hírek!
Ami viszont biztos, hogy mobilon történő kereséskor nem fog megjelenik weboldalunk az első oldali találati listában.

Tulajdonképpen gondoljunk csak bele…nem a Google kedvéért, s nem a weboldal készítők kedvéért kell mobilra optimalizálnunk, hanem azért, mert a felhasználók nagy része már okostelefonról és tabletről (is) böngészik, így az emberek igényeit kell kiszolgálnunk.

A Google tesztelő eszközével pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy mobilbarát-e egy adott oldal.

Mobilra optimalizálás